Bas: “Ik brak na een gesprek met Anja mijn sabbatical af, […] om de Clique op te richten

Deze week stel ik Bas van Abel voor, die tijdens het interview de afwas deed. Hij is verantwoordelijk voor veel aspecten binnen de Clique, want zoals hij het zelf omschrijft zijn je werkzaamheden bij een startup heel breed. Zijn technische en creatieve achtergrond helpen daarbij. Bas neemt het financiële aspect voor zijn rekening, maar ook de technische zaken rondom de Clique en hij werkt ook aan de opbouw van Clique als merk binnen de markt. 

“Ik vind het gewoon heel leuk om, in Utrecht, lokaal iets te beginnen wat heel groot kan worden.” In 2019 begon Bas, nadat hij een stapje terug had gedaan bij Fairphone, een sabbatical, maar na een gesprek met Anja kon hij het niet laten om zijn sabbatical af te breken en toch voor de Clique te gaan. Samen met Anja heeft hij in april 2019 de handtekening onder de documenten gezet en toen is de Clique officieel opgericht. 

De kennis over het opzetten van een onderneming  heeft hij opgedaan toen hij Fairphone startte en die kennis kan hij nu toepassen binnen de Clique. “Ik vind het leuk om dingen op te zetten die heel groot kunnen worden.” Bas ziet dus een mooie toekomst voor de Clique, hij maakte al eerder met Fairphone van een startup een scale-up. Fairphone begon ook als een startup en is ondertussen uitgegroeid naar een internationaal succes waar 100 mensen werken. “Het leuke aan vanaf het begin erbij te zijn, is dat je nog echt kunt bouwen”, aldus Bas. 

“Ik hou ervan iets in Utrecht te doen, om de dingen waar ik goed in ben in te kunnen zetten. Ik ben goed in van niets, iets maken en ik wilde [opnieuw] aan het begin van een bedrijf staan.” 

Bas heeft in de Clique zijn match gevonden, want ook hier kan hij een systeemverandering teweeg brengen op sociaal en duurzaam vlak. Zowel de Clique als Fairphone kennen hun eigen uitdagingen, die passen bij de verschillende fases waarin ze zitten. Binnen een scale-up zoals Fairphone komen de processen en de optimalisatie in het werk naar voren, terwijl bij een startup ben je aan het bouwen en moet alles nog worden uitgevonden.

“Het is heel ander werk. Ik vergelijk het een beetje met in het voetbalveld staan, laat mij achter de bal aan schoppen of zelfs op positie staan, maar laat mij meedoen. Zet me alsjeblieft niet langs de lijn, waar ik alleen aanwijzingen mag geven […] want dat vind ik gewoon saai.”

De dingen die de Clique doet, zijn vernieuwend, maar op zichzelf staand niet uniek, volgens Bas, echter is de combinatie ervan dat juist wel. “Het ophalen, verwerken en terugleveren [van producten] aan de klanten waarmee we werken maakt dat we kunnen laten zien dat het economisch rendabel en schaalbaar is.” Hierbij krijgt het bedrijf te maken met de wetten uit de huidige economie, aangezien de Clique werkt naar een systeem dat nog niet bestaat. Als dit dan lukt, dan laten we de waarde van grondstoffen zien en kan de systeemverandering vorm krijgen. 

Op deze manier wil De Clique laten zien dat vanuit een grondstof veel meer kan worden gedaan, dan alleen verbranden. En dat gaat niet zonder schokken of stoten. 

“Als je niet van dilemma’s houdt, dan moet je niet sociaal gaan ondernemen. Dan loop je gegarandeerd tegen frustraties aan.”

De dilemma’s zijn voor Bas (en de rest van het team) een kans om te puzzelen en als het plaatje dan af is, is er niet alleen van alles voor de Clique verandert maar ook voor zoveel andere partijen. De wendbaarheid van de Clique als jonge onderneming zorgt ervoor, dat ook in deze tijd veel wordt geleerd en dat er telkens vernieuwd kan worden. Natuurlijk hebben de huidige maatregelen invloed gehad op de Clique, maar ook daardoor voelt het werk dat wordt gedaan nog veel belangrijker.

“Juist nu vinden we elkaar en krijgen we meer vertrouwen. Kleinschalig, lokaal en persoonlijk helpen daarbij. Drie woorden die de Clique perfect omschrijven.”