Partner uitgelicht: Wilder Land

Het is van belang om biostromen gescheiden op te halen, maar het is minstens zo belangrijk dat die stromen op een goede manier worden verwerkt. Graag laten we jullie alvast zien wat we achter de schermen aan het kweken zijn, zodat de mooiste producten weer terug de stad in kunnen. Wij spraken met Daan van Diepen, medeoprichter van Wilder Land, over hun prachtige concept en onze gezamenlijke ambities.

Wilder Land herstelt de natuur en biodiversiteit in Nederland door het maken van thee. Ze zaaien kruiden in bij verschillende boeren in Nederland, die na het oogsten tot heerlijke thee omgetoverd worden. Ondertussen genieten bijen, vogels en vlinders van de vruchtbare grond. De (on)kruiden van de thee groeien erg goed op onze compost en met die kruiden maakt Wilder Land heerlijke thee

Over Wilder Land
In 2019 zetten Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt het bedrijf Wilder Land op, onder de naam Ptthee. Beiden stopten zij met hun vaste baan, omdat ze iets wilden doen met natuurherstel. Wat dat zou zijn, wisten ze nog niet, maar hun doel was duidelijk: het herstellen van de natuur en de biodiversiteit in Nederland. Een grote gezonde biodiversiteit gaat over een vruchtbare grond, bestuiving van gewassen, gezonde ecosystemen, vogels en andere dieren. Hierdoor blijft de natuur in evenwicht.

Daan werkte hiervoor bij Commonland. Zij werken aan grootschalig landschapsherstel. Toch wilde Daan zelf ondernemen en op een kleinere schaal. Via Commonland kwam hij in contact met een aantal boeren die bezig waren met het herstel van hun landschap en zo zijn de eerste ideeën ontstaan. Daan en Matthijs ontvingen namens Wijland, wat onderdeel is van Commonland, een fonds om een pilot te draaien. In die pilot zijn de eerste (on)kruiden gezaaid, is een website gebouwd en een logo gemaakt. “Het fonds was erg prettig om de eerste dingen mee te financieren”, zegt Daan. Zo, in een notendop, is Wilder Land ontstaan.

Daan en Matthijs wonnen aan de start van hun avontuur de ASN Bank Wereldprijs. Dit is een springplank voor startende duurzame ondernemers. Dat gaf hen een grote boost, zowel voor de naamsbekendheid als voor het financiële plaatje en hun missie.

Persoonlijke drive
Daan keek een aantal jaren geleden naar een aflevering van Tegenlicht van VPRO: Groen Goud 2. Dit is een documentaire over hoe, onder andere, in China het landschap volledig gedegradeerd was en weer volledig naar groen werd gebracht. Dit heeft Daan getriggerd. “Wat vooral veel energie geeft is dat je ziet dat als je met de natuur meewerkt, dat het heel veel voordelen heeft”. Dit was ook te zien in de documentaire, want door het groener maken van het landschap ontstonden er meer banen, de gelijkheid tussen man en vrouw werd positief beïnvloed en de bevolking werd gezonder. De voordelen waren eindeloos. “Er ontstaan super veel win-win-win-win situaties. Daar krijg ik echt energie van!”, zegt Daan.

Naast dat de documentaire van Tegenlicht een ingeving gaf, is Daan van jongs af aan al een natuurliefhebber. “Het fijne aan de natuur is dat, in tegenstelling tot de drukte van de stad, het rustig is en je wordt er zen van. De natuur oordeelt niet”, .

Daan ziet Wilder Land als een voorbeeld van een manier om te leven. “Wij hebben het doel om een levensstijl te maken en niet alleen maar geld te verdienen”. Dit doen de ondernemers van Wilder Land lekker op hun eigen tempo. Daan: “We nemen de tijd om te oogsten en lekker buiten te zijn”.

Waarom is het herstel van de biodiversiteit zo belangrijk voor de samenleving en de wereld?
“Het is de visie: hoe diverser het leven op aarde, hoe weerbaarder we zijn voor allerlei ziektes en hoe meer we onszelf kunnen voorzien van voedsel”, antwoord Daan. De biodiversiteit is dus eigenlijk een afspiegeling van de weerstand van de aarde. Hoe groter de biodiversiteit, hoe gezonder de aarde.

Daan benoemd dat wanneer er meer kruiden in het grasland zijn verwerkt, dieren dan ook gezonder eten. “Als wij, de mens, alleen maar rijst zouden eten, dan worden wij vrij snel ziek. Als de koe ook kruiden eet in plaats van enkel gras, wordt hij gezonder”. De ondernemers van Wilder Land hebben bij veel melkveehouders een strook met kruiden geplaatst en wat ze merken is dat veel koeien graag naar de strook toegaan omdat ze daar behoefte aan hebben.

De verandering van de biodiversiteit in Nederland
De biodiversiteit in Nederland is laag. Planten en dieren zijn de dupe van de menselijke activiteiten. Daan kijkt niet graag terug naar hoe de lage biodiversiteit in Nederland is ontstaan: “Je kan er momenteel niks meer aan veranderen. Dat is ook de voornaamste reden waarom ik dit werk doe, op deze manier heb ik er zelf invloed op”.

“We zijn nu ook een samenwerking begonnen met een jonge boer die kleinschalig wil beginnen. Het is supertof dat zo’n jonge gast al op zijn leeftijd wil experimenteren met ons om de biodiversiteit te verbeteren. Het kan zomaar zijn dat hij enthousiast wordt van het werk dat wij doen en dat is duurzaam. Want hij is nog jong en brengt dat enthousiasme nog lang met zich mee”.

Verwachtingen van een sociale onderneming
Een sociale onderneming starten is net een grote film waar telkens weer onverwachts, nieuwe dingen op het pad komen. “Ten opzichte van twee jaar geleden ben ik super trots op waar we nu staan. Twee jaar geleden zat ik met een laptopje thuis en schepte ik de eerste thee in bakken. Nu zijn we met z’n vijven, hebben we een professionele rebranding en een investering opgehaald. We werken met 35 boeren, dus de groei zit er in”, zegt Daan.

Wat lastig is, is het goed en efficiënt oogsten van de kruiden. De eerste keer dat de ondernemers van Wilder Land gingen zaaien hadden ze op een grotere oogst gehoopt, maar niet altijd gaat alles zoals je wil of verwacht. De oogst was dus niet zo groot dat jaar. “Het proces duurt erg lang. Als je nieuwe dingen wilt testen, moet je een jaar wachten. De natuur gaat veel trager dan de meeste dingen”. Geduld is een schone zaak als het om de natuur gaat.

Afgelopen jaar was de oogst al beter en dit jaar verwachten ze weer significant meer te oogsten.

Samenwerking met De Clique

Toen Wilder Land net was gestart heeft Anja de ondernemers benaderd. Eerst gewoon om kennis te maken, maar langzamerhand ontstond er een samenwerking. De (on)kruiden van Wilder Land zijn al een keer als test ingezaaid in de tuin van De Clique in Utrecht, en er liggen nog meer plannen op tafel. De Clique maakt compost van reststromen uit professionele keukens in de stad en op die compost kunnen kruiden groeien. Wilder Land oogst vervolgens die kruiden om er thee van te maken en De Clique verkoopt de thee terug aan de horeca. Zo dragen niet alleen meer mensen bij aan natuurherstel en biodiversiteit, de missie van De Clique wordt ook steeds concreter en zichtbaarder. De buitenwereld ziet wat er gebeurt met de reststromen die binnenkomen en welke producten daaruit kunnen ontstaan. Zoals in dit geval heerlijke (on)kruidenthee.

“Ik hoop dat we op lange termijn echt goed onze samenwerking voort kunnen zetten en wellicht kunnen uitbreiden naar de verkoop in meerdere steden of zelfs nieuwe producten. Wij geven De Clique meer kruiden, waardoor wij thee kunnen maken en het product van de reststromen concreet in beeld komt. Dan is het écht aan het gebeuren”.

Toekomstplannen van Wilder Land
Wilder Land is druk bezig met de samenwerking met verschillende horecazaken in Nederland. Vorig jaren waren ze al gestart, maar helaas door corona ligt alles even stil. Als de horeca weer open kan hopen de ondernemers hun thee te verkopen in verschillende zaken.

De onderneming is ook aan het oriënteren op nieuwe producten en ingrediënten, zoals walnotenblad voor in de thee en een verfrissende ice tea. Wilder Land werkt met een aantal partijen samen om walnootbomen te verbouwen. De bladeren kunnen gebruikt worden voor de thee en de noten zijn bijvoorbeeld geschikt voor een notenpasta. De ice tea is ook nog in ontwikkeling. Hoe dit er precies uit komt te zien is nog de vraag, maar er liggen meerdere ideeën op tafel bij Wilder Land.

Afsluitend
Met veel enthousiasme kijken wij bij De Clique uit naar een verdere vruchtbare samenwerking met Wilder Land. Samen streven wij naar natuurherstel, biodiversiteit en het rondmaken van de cirkel.

Wil je meer weten over Wilder Land? Ga naar > https://wilder-land.com/