Overvloed is fijn, maar schijn!

Daarom starten wij de Clique.

Voor de mensen die mij persoonlijk kennen is het geen verrassing: ik sta ongeduldig in het leven. Er is zoveel te doen, want er kan zoveel beter en we kunnen zoveel bereiken in korte tijd… als we dat willen!

Ik vind dat we nu het volgende moeten aanpakken: 

 

We leven in een wereld van overvloed.  

Ten minste dat is wat de economie ons doet geloven. Maar… dat is een illusie. We gebruiken alle grondstoffen van de natuur en gooien ze daarna weg of verbranden ze. In deze schijnwereld waarin alles in overvloed lijkt, willen we steeds meer (voor minder geld). Dit eist zijn tol. Grondstoffen raken op, de lucht raakt vervuild en we geven de natuur geen tijd om te herstellen. Dit allemaal door ons lineaire systeem van maken-gebruiken-weggooien. 

We zitten in een vicieuze cirkel van collectieve verspilling. Zowel industriën als individuen doen daaraan mee. Of je je er nu bewust van bent of niet, zo is het systeem, onze cultuur, ons onderwijs. Het zit in ons…

 

Tijd om dit te doorbreken. Hoe? 

Onze cultuur moet veranderen, onze collectieve gewoontes. We kunnen onze manier van produceren en consumeren aanpassen. Je hoeft geen econoom te zijn om dit te begrijpen en te willen. Iedereen is consument of producent – sommigen van ons beiden – en kan verschil maken. Als we ons bewust zijn van het huidige vreemde systeem en anders willen, kunnen we veranderen naar een systeem dat ons en de aarde in stand houdt.

Het klinkt eenvoudig en in gedachten is het ook niet moeilijk. Toch is er veel voor nodig om deze verandering voor elkaar te krijgen. 

We moeten willen leren van de natuur en ons willen aanpassen om deze duurzame wereld te krijgen. 

Gelukkig zijn er veel voorbeelden en denkrichtingen die ons kunnen leiden. Zoals de boeken Drawdown (Paul Hawken) en Blue Economy (Gunther Pauli). Hierin worden 100+ ideeën genoemd waarmee we richting een meer circulair systeem gaan. 

Ik zou alle ideeën wel willen uitvoeren… maar als ik één ding heb geleerd met mijn vorige startups, is dat focus heel belangrijk is. Dit is wat mij bezighoudt, dit is wat ik onacceptabel vindt en wat ik wil veranderen.

 

Daarom ben ik, met mijn team, De Clique gestart.

Hetgeen in steden namelijk wel in overvloed is, is afval. En dat is dan weer nergens voor nodig. Met de Clique bouwen we kleine ecosystemen. Deze schalen we op. Materialen die nu als waardeloos worden gezien en daarom vernietigd worden, gaan wij als grondstoffen inzetten voor nieuwe producten. We gaan materialen redden. Grondstof voor grondstof. Stad voor stad. Land voor land. Totdat we het systeem veranderen en we onze steden kunnen voeden met de grondstoffen uit eigen stad. 

Ik ben er maar één. Één consument en één producent. Om te slagen zullen wij consumenten en producenten massaal samen moeten werken voor deze verandering. 

 

Kan ik op jou rekenen? 

 

Anja Cheriakova

 

Een eerste blog, een eerste reeks antwoorden.  Heb jij vragen aan Anja of aan de Clique? Mail info@declique.nl en miss. gaat de volgende blog wel over jouw vraag!