6x inspiratie voor een lokale en duurzame kerst

2020 is een heftig jaar voor veel mensen en bedrijven, zo ook voor De Clique. We maakten een vliegende start met onze droom om van reststromen uit lokale restaurantkeukens waardevolle nieuwe producten te maken. Toen kwam Covid19.

Het virus blijkt een grote uitdaging voor iedereen. De wereld om ons heen verandert. Toch blijven sommige tradities gelukkig bestaan, al is het dan misschien ook in een aangepaste, kleinere versie. Zo ook het jaarlijkse kerstdiner. Om deze traditie te vieren & omdat we het niet kunnen laten om te vertellen over duurzame en lokale opties die we kennen en waar we achter staan… Laten we je in deze blog graag kennismaken met zes mooie duurzame opties voor de kerstdagen van dit jaar. 

Oesterzwamproducten

Eet op eerste of tweede kerstdag geen vlees. Vervang de varkenshaasjes of kalkoen van dit jaar eens door oesterzwammen van een lokale kweker. Oesterzwammen zijn de ideale vleesvervanger en er zijn zeer smakelijke recepten van te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegratineerde broccoli met oesterzwammen of een smakelijke oesterzwambitterbal bij de borrel? Een avond geen vlees eten levert direct gezondheidsvoordelen op voor jezelf en heeft positieve uitwerking op de planeet. Je bespaart 1476 liter water wat niet nodig is bij de productie, je bespaart diervoeder uit soja producerende landen en je bespaart 1600 gram CO2. Oesterzwammen kunnen gekweekt worden op koffiedik. Restaurants waar De Clique mee samenwerkt, leveren ons koffiedik om oesterzwammen op te kweken. Wij halen de koffiedik CO2 neutraal op en redden het van de verbrandingsoven. Door te kiezen voor het eten van lokale oesterzwammen, maak je dubbel impact. Zo smaakt je gratin of bitterbal extra feestelijk.

Nederlandse Thee

Bij thuiskomst op koude winterdagen is het warm en behaaglijk om te gaan voor een kopje thee. Lekker, maar niet heel duurzaam. De thee die wij in Nederland drinken komt bijna altijd van ver. Vanaf nu is dat niet meer nodig. PTTHEE, wat vanaf januari Wilder Land zal heten, is een Hollandse theemaker. Het idee is simpel en erg krachtig. Samenwerkingen met boeren en landeigenaren zorgt voor meer biodiversiteit in verschillende landschappen. Ingezaaide kruidenmengsels en planten groeien bijvoorbeeld bij een boer op zijn akker of weilanden. Bijtjes en andere insecten leven ervan, de weilanden worden weer bloemrijk en daarmee gezonder. Vogels en vlinders vinden op deze manier hun weg in betere ecosystemen. Koeien eten een gezonder dieet. De boeren en landeigenaren verdienen geld met de kruiden omdat PTTHEE de kruiden oogst en er thee van maakt. Door het drinken van deze heerlijke thee draag je bij aan landschapsherstel in Nederland. Fleur op, Middagbries of Avondbloesem. Welke smaak drink jij met kerst bij de open haard?

Sunt

SUNT-food-bananenbrood-verpakking

In plaats van de traditionele kerststol bij het ontbijt op 25 december, kun je ook kiezen om iets uit het assortiment van Sunt in huis te halen. Bij Sunt staat het redden van bananen voorop. Van alle bananen die geteeld worden, beland 50% in de prullenbak. Redenen hiervoor kunnen uitlopen van te groot of te klein naar niet rijp of overrijp. Als het aan Sunt ligt, bestaat dit probleem straks niet meer. Zij redden deze bananen rechtstreeks uit de havens waar ze in Nederland aankomen. Eeuwig zonde om deze bananen niet meer te gebruiken. Het huidige assortiment bestaat uit bananenbrood, bananenbrood met chocolade en een ‘retelekkere’ granola. Dus eruit met het tradionele kerstbrood, en erin met het bananenbrood en de granola. Hoeveel bananen red jij deze kerst?

Verzorgingsproducten

Schone, frisse en lekker ruikende handen zijn in deze tijden van Covid19 geen overbodige luxe. Deze kerst ben je in de gelegenheid om de mensen om wie je geeft te verrassen met beautyproducten die ertoe doen. Beautyproducten zijn vaak handige cadeautjes om te geven of te krijgen. Je kunt er zelf van genieten, of weggeven aan iemand anders als je het niet je smaak is. Bij Unwaste maken ze vaste zeep, handspray en vloeibare zeep verwerkt met koffiedik en sinaasappelschillen of olie. Dat ruikt heerlijk. Koffiedik en sinaasappelschillen zijn hoogwaardige grondstoffen die op dit moment vaak vernietigd worden bij afvalverwerkers. De Clique haalt deze grondstoffen uit professionele keukens op. Bij Unwaste gebruiken ze deze geredde koffieprut en sinaasappelschillen in mooie producten. Een duurzamer cadeau kun je deze kerst niet geven.

Adoptiekerstboom

Bij de meesten van jullie zal zo ondertussen al wel een kerstboom staan, maar mocht dat nog niet het geval zijn, dan is het nog niet te laat om een duurzame keus te maken. Adoptiekerstbomen zijn in opkomst. Wat dat is? Het is heel  gemakkelijk: stap 1: ga naar een aangesloten tuinder en kies een boom met kluit. Stap 2: zet hem in huis en geniet met de feestdagen van je prachtig versierde boom, stap 3: geef je boom regelmatig water, anders droogt ie uit. Stap 4: Breng hem terug naar de tuinder. Stap 5: de tuinder doet een naamkaartje aan jouw boom en plant hem terug in de grond. Stap 6: haal de boom voor de volgende kerst weer in huis. Nooit meer dat knagende of onbehaaglijke gevoel als je je afgedankte kerstboom weer aan de straat zet. Een echte guilt free kerstboom. Ben je voor dit jaar te laat en wil je jouw boom toch een tweede leven geven? Dat kan. Olifanten en andere dieren in Dierenpark Amersfoort spelen graag met jouw oude kerstboom. Inleveren kan daar dus ook. En wat betreft de adoptiekerstboom. Volgend jaar is er weer een kerst. 

Circulair kerstdiner

Naar een restaurant toegaan, zit er kerst 2020 niet in, maar een kerstdiner bij een goed restaurant bestellen kan vaak wel. De Clique is gevestigd in Utrecht en het gros van onze klanten zitten momenteel daar. Wil je een duurzame bijdrage leveren tijdens je kerstdiner dit jaar, kies dan voor een van de restaurants waar wij mee samenwerken. Het werkt zo: professionele keukens die meedoen bij De Clique, scheiden hun snij- en etensresten en verpakkingsmaterialen meteen als ze daarmee aan het werk zijn. Doordat deze ’restjes’ meteen in verschillende bakken terechtkomt, krijg je een ‘schone’ stroom van restproducten. Dus bijv. koffiedik bij koffiedik en snijresten bij snijresten. Onze partners zetten deze stromen om tot nieuwe producten. Biertjes met een sinaasappelsmaakje, brood met bierbostel, zeepjes en oesterzwamproducten zoals hierboven beschreven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. Als je thuis geniet van je kerstdiner van een diner van onze klanten, je kliekjes opeet en je verpakkingsmateriaal in de juiste afvalbak doet, wordt alles hergebruikt. Hoe gaaf is dat? Jij bent dan onderdeel van de circulaire economie.  

Wow, zes frisse ideeën om je kerst echt mee te laten tellen dit jaar. Met al dat thuis zitten kunnen we wel wat positiviteit gebruiken. Vier je kerst groots en in verbinding met je geliefden. Houdt je daarbij ook nog rekening met anderen, dan voelt dat extra speciaal.  

Wil je meer weten over de producten en bedrijven die in deze blog staan? Kijk dan verder op onze site www.declique.nl, op www.fungifactory.nl, www.rotterzwam.nl, www.ptthee.nl , www.suntfood.com , www.unwaste.nl en www.adopteereenkerstboom.nl en laat je inspireren. 

Vrolijk kerstfeest iedereen!